Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u een lijst met vragen, klik op de vraag om het antwoord te kunnen lezen.

Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u een lijst met vragen, klik op de vraag om het antwoord te kunnen lezen.

Hoe lang kunt u met een gebit doen?

De verantwoorde levensduur van een gebitsprothese is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel zeer verschillend zijn. Zodra uw prothese los gaat zitten of pijn gaat doen is het verstandig contact op te nemen met uw tandprotheticus. Vaak is de pasvorm met een nieuwe basis (voering) te herstellen. Laat uw kunstgebit om de twee jaar controleren.

Is er een vergoeding vanuit de basisverzekering?

Ja, ook met de nieuwe basisverzekering zal de prothese veelal voor 75% worden vergoed, mits de prothese bij een tandarts of tandprotheticus is gemaakt. Het resterende bedrag kan eventueel via een aanvullende tandartsverzekering bij de verzekeraar gedeclareerd worden. Elke verzekeraar hanteert haar eigen prijsbeleid ten aanzien van de vergoedingen, de zgn. dekkingsvoorwaarden. Voor een precieze prijsopgave zult u contact moeten opnemen met ons. Patiënten kunnen zich veelal bijverzekeren voor aanvullende tandheelkundige kosten.

Wat kost een nieuwe prothese?

Een nieuwe prothese kost u tussen €0,- en €270,– Als u geen recht meer hebt op restitutie van uw zorgverzekeraar, kost een nieuwe prothese tussen de €750,- en €1100,-. U krijgt geen vergoeding als uw prothese jonger is dan 5 jaar. Bij grote gebreken of slijtage binnen deze 5 jaar kunnen wij een nieuwe prothese voor u aanvragen.

Wanneer een klikgebit (kunstgebit op implantaten)?

Als u een pijnlijke of loszittende (onder)prothese heeft, waarmee het moeilijk eten en/of spreken is en de (onder)kaak erg geslonken is.

Wat kost een klikgebit?

Een klikgebit zit in de basisverzekering en kost na aanvraag bij uw verzekering €250,- incl. implantaten en nieuw kunstgebit.

Wanneer kan ik bij u terecht?

Normaal binnen een week voor een nieuwe prothese en direct voor reparaties en rebasingen. Openingstijden en locaties vindt u op deze website.

Hoe vaak moet ik terugkomen voor het gebit klaar is?

Voor een nieuwe prothese af is worden ongeveer vijf afspraken gemaakt. Afhankelijk van uw agenda proberen wij de prothese binnen 2 weken klaar te hebben.

  • 1e afspraak: intake gesprek en 1e afdrukken.
  • 2e afspraak: 2e afdrukken.
  • 3e afspraak: beetbepalen en tanden uitkiezen
  • 4e afspraak: passen.
  • 5e afspraak: plaatsen.

Heb ik inspraak bij de kleurkeuze van de tanden?

Natuurlijk, het wordt immers uw prothese en deze moet passen bij uw gezicht. In de 3e zitting gaan wij samen kijken naar de kleur en de vorm van de tanden. Bij uw 4e bezoek gaan we de prothese passen en kunt u zelf bepalen of de prothese naar uw zin is.

Is het zinvol om foto(s) mee te brengen?

Ja. Om de prothese er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien kan gebruik worden gemaakt van een foto waar u met uw eigen tanden duidelijk zichtbaar op staat.

Zijn medicijnen van invloed op mijn prothese?

Ja. Medicijnen beïnvloeden speeksel en mondslijmvlies, hierdoor wordt ook direct het houvast van de prothese beïnvloed. Er zijn ook medicijnen die de prothese kunnen verkleuren, zowel tanden en kiezen als de kunststof.

Kunnen hoofdpijn en/of oorklachten te wijten zijn aan het gebit?

Dit is vooral mogelijk als de prothese te laag is geworden. Dit wordt bepaald door het opmeten van de afstand tussen de boven- en onderkaak. Een andere oorzaak kan zijn dat de kiezen niet goed op elkaar staan.

Moet ik 's nachts het gebit uit doen?

Om de kaken de noodzakelijke rust te geven, is het raadzaam om het kunstgebit niet continu te dragen.
’s Nachts is de beste tijd om de prothese uit te laten. Als u het gebit uit heeft, bewaar dit dan in een bakje met water om uitdroging te voorkomen.

Wij werken nauw samen met alle verzekeringsmaatschappijen. Wilt u een afspraak maken voor het gemakkelijk en snel aanmeten van een gebitsprothese? Of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan telefonisch contact op met Venrooy Tandtechniek of vul ons contactformulier in.